this site
Impianku
Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang. Yang masih memberikan upaya untuk diri ini bernafas di bumi ciptaanNya yang indah. Walau terkadang berlaku pergolakan,huru-hara dan malapetaka di sana-sini, bagiku itulah keindahan sebenarnya. Semua yang berlaku mewarnai kehidupan ini,diberi pengajaran agar aku tak lena dan bangun dari pembaringan. Menelusuri sejenak perjuangan rasulullah saw,sungguh hebat tak termampu rasanya. Rasanya mahu menangis tapi tangisan ini pasti ada makna bukan hanya tinggal tangisan. Pasti ada semangat yang berkobar di medan amal kita hayunkan langkah perjuangan.


Hari ini aku masih disini memikirkan masa depanku. Mendengar nasihat ibu tentang kepentingan ilmu. Sungguh baru ku sedar bertapa pentingnya ilmu itu pada islam. Jika dulu aku menuntut ilmu kerana ingin membalas jasa ibubapaku,hari ini aku menuntut ilmu kerana islam. Kata ibu tanpa ilmu aku tidak akan kemana. Malah untuk memperjuangkan islam pun aku takkan mampu. Ibu selalu kata “belajar dulu,lepas tu nak berdakwah,berdakwahlah. Yang penting belajar dulu”. Ibu, maafkan aku,aku takkan mampu tinggalkan medan amal sedang ummat perlukan aku. Sungguh aku bukan yang terhebat dan yang terbaik untuk menggalas tanggungjawab ini tapi ini amanah yang Allah telah berikan kepadaku. Aku takkan mampu memungkiri janjiku kerna itu sifat munafiq.


Belajar,ibadatku pada tuhanku dan dakwah itulah pusaran hidupku. Aku akan belajar bersungguh-sungguh. Andai mendapat keputusan yang cemerlang itu rezeki allah. Yang penting aku tak lupa sujud pada allah. Pada masa yang sama aku harus berbakti pada ummat. Andai diizinkan allah,aku akan menyambung ijazahku dalam bidang undang-undang dan ambil syariah. Andai itu bukan takdirnya aku redha menjadi seorang company secretary. Tapi aku tetap takkan lupa hajatku untuk mendalami ilmu agama. Cintaku pada syariah takkan lupus dalam jiwaku. Bahasa arab pula takkan sekali aku tinggalkan. Menguasai pelbagai bidang bahasa itu adalah satu bonus dalam dunia hari ini. Insyaallah,doa ibu agar aku dapat menyambung pelajaran di peringkat yang lebih tinggi akan ku sahut andai itu takdirnya. Kuliah dan majlis ilmu takkan aku tinggalkan. Jika ada rezeki aku akan jejakkan kaki juga ke pondok demi menuntut ilmu.


Mahu menuntut ilmu perlukan duit. Bagaimana nak bayar yuran kuliah kalau tidak ada duit. Aku ada terfikir nak buat business kecil-kecilan. Sambil belajar aku boleh buat benda ni. Insyaallah, ada usaha adalah hasilnya. Mungkin bukan mudah. Nak menyeimbangkan belajar,berdakwah, berniaga dan tanggungjawab aku sebagai seorang hamba allah dan sebagai seorang anak memang sangat berat. Tapi itulah perjuangan bukan. Dimana ada kemahuan di situ ada jalan. Aku hanya perlu bersungguh-sungguh dan tenang menerima bantuan dariNya. Aku ada mengintai peluang-peluang perniagaan macam business top-up, printing, jual pad herba and buku. Tapi semuanya perlukan modal dan aku rasa kenderaan penting jugak. Sekarang aku tengah kumpul duit untuk beli sebijik motor. Duit modal business aku akan kumpul time belajar nanti. Oh ya,hampir terlupa janjiku pada ibu untuk belikan dia sebijik kerata bila dah kerja nanti, insyaallah.


Hajatku untuk menuntut ilmu menimbulkan persoalan tentang mencari pasangan hidup. Insyaallah selepas habis ijazah nanti baru aku mula memikirkan soal itu. Andai ada jodoh aku takkan menolak untuk kahwin awal. Tapi itu tak bermakna pelajaranku terbantut di situ. Kalau boleh aku mahu mencari suami yang faham perjuangan aku. Pastilah yang soleh yang aku impikan. Yang cintanya pada allah dan rasul lebih tinggi dari segala cinta dalam hidupnya. Insyaallah, kebenaran untuk meneruskan pembelajaran pasti ku raih dari si dia. Aku pasti lebih berbangga andai bapa kepada anak-anakku adalah pejuang islam apatah mata rantai perjuang rasulullah. Agar kelak kami dapat meneruskan generasi-generasi islam untuk membawa risalah addeen ini.


Seterusnya aku berdoa agar tempat pertama yang aku pergi di luar negara adalah baitullah. Aku akan berhenti kerja dan aku nak besarkan anak-anak aku aka bakal jundi dengan tarbiyah islami. Then nak buka kedai buku sendiri. Sebuah kedai buku yang dilengkapi dengan printing and internet service, ada mesin fotostat,ada tempat pinjam buku, tempat bacaan santai dan bilik perbincangan. Insyaallah aku akan tetap dalam bidang dakwah dan andai ada peluang aku akan berkhidmat di negara saudaraku, Palestin.
0 comments

Mimpi yang indah-edited from mestica song

TeLaH Ku LaLui JaLaN bErDuRi, liku-liku hidup dalam meneruskan perjuangan, SeJuTa HaRaPaN tEruS Ku PeRtAhAnKaN, pada tuhanku yang tidak pernah memungkiri janjiNya, BUkAn MuDaH MeNgApAi bInTaNg, yang sering ku mimpikan dalam lena dan jagaku , SeRiBu DuGaAN MeNdAtAnG, menguji iman dan keyakinanku.dI SeBaLiK kEpAyAhAn, pasti DiSiTuLaH kEkUaTaN tersemat, kukuhnya terpahat, tEkAD hAti HaTi AZiMaT DipErJaLaNaN dalam MeNgEJaR iMpIaNku. PaBiLa LaLuAn sEaKaN sukAr, rasa kekalahan kian merajai, BaGai tAk bErDayA unTUk TerUs BeRtAhAn dalam perjuangan di fana ini. NaMUn KAsIhmU MEnYeDarKaN diriku yang lupa pada janjiMu, bahawa AKu TaK pErnAh seNdiRiAn. DiSeBaLIk KEpAyAhAn, pasti DiSiTuLaH aDa KeKUaTaN tersemat, kukuhnya terpahat tEkAd HaTI AzIMaT Di PerJaLanAn dalam merealisasikan cita-citaku. TiNgGi LaNgIt mImPi inI, setinggi bezanya antara langit dan bumi, namun sekali TaK kU rAgU uNTuk mEmBUKtiKan pada kalian, bahawa IndAh BiNtAnG yAng BUkaN kHaYaLAN, TeTaPi KeNyAtAaN yang akan terbentang diruang mata dan fikiran. Dengarlah wahai temanku, aKaN kAu sAKsiKaN KeSUliTaN iNi, yang kian sukar ku menitinya, pAsTi bERgAnTi KebAhAgIaAn, kerna itulah janji tuhanku. Teman TeLaH pUn kAu DenGaR KiSahKu Ini, PeRNaHkAH kAu CubA uNtUk MeNgeRTi bahawa impianku melangit tinggi….MIMPI YANG INDAH…kerna ku bernama ‘impian yang baik dan indah’ (1 muharram-20:38)
Powered by Blogger.

Subscribe For Email Feed

Email_SubscriptionsSign up to receive breaking news

Impian yg kerdil & hina

  • nak jadi sukarelawan
  • sambung belaja weh...xkan degree je
  • Tringin nk wt bisnes sndiri
  • tros bli sbijik keta bila keje nnt
  • Aku nk dftaq derma organ
  • Tmpt p'tma pi luar ngra adlh MAKKAH
  • sambung blajaq arab & syariah
  • mengaji pondok

azam tahun ini

1. berenti tengok running dan apa2 movie yang melalaikan

2. makan nasi sehari sekali

3.berjihad utk bangun qiam

4. waktu tidur 11pm-5am

5.pose isn-khamis

6. do not depends on others

7. do not tell anyone till they ask

8. budi bahasa

9. think positive

Sample Text Widgets

“Do all the good you can,
By all the means you can,
In all the ways you can,
In all the places you can,
At all the times you can,
To all the people you can,
As long as ever you can.”

Subscribe to our feed

Another Templates

Followers

Search This Blog

Labels